Monday, August 20, 2007

warna mempengaruhi ruang 2

ok kengkawan as per promise.... sy post lg ttg warna disini...
terasa letih gak br balik dr pantai timurrrr...heheh nnti dpt picture dr bro nide, akan sy postkan beberapa pic best kat sini yerk.... almaklumla xcited pertama kali ke pulau2 best d pantai timur :).









untuk menampakkan sesuatu lorong atau koridor nampak lebih dekat atau tak terlalu panjang, warnakan pada penghujungnya dgn warna yg gelap, kesannya akan nmpk seperti diatas.









utk menampakkan ruang lebih besar, gunakan warna yg terang pada keseluruhan ruang, terpulang pada individu nk guna warna apa...asalakan sejuk mata memandang ok la kan :)










jika satu dinding diberi warna yg lebih lembut, ia akan menampakkan ruang lebih besar ke belakang atau lebih panjang.



















utk menampakkan siling kelihatan lebih tinggi, warnakan siling dgn warna yg lebih cerah dr warna dinding, pasti effect akan nmpk lebih tinggi.

jika siling rumah terlalu tinggi, dan anda mahu merendahkan ia tanpa memecahhkan siling yg cantik itu, silalah warnakan dgn warna yg lebih gelap dr dinding, dan bole warnakan sekeliling dinding [seperti skirting lantai] yg dekat dgn siling dlm 100mm size ikut suka hehehe, pasti akan menampakkan siling lebih rendah.... atau ada duit lebih ko buat jer mural cantik2 :)

p/s: kerja dh melambak tungguuuu..

Monday, August 13, 2007

pengaruh warna terhadap ruang...

satu masa dahulu kawanku 'shaark +bukat' pernah bertanya mengenai warna sesuai utk kediaman baru mereka... selain dari penggunaan cermin utk menampakkan effect lebih luas, cermin juga ada baik dan buruknya... cermin bole menjadikan ruang nampak besar (ilusi) dan cermin juga bole bertindak ala-ala cctv utk melihat ruang lain... jika tak kena gayanya ruang privasi anda bole d lihat oleh para tetamu... hati-hati yer... utk yg pakai skirt jgn lah duduk di depan cermin..hehehe sendri faham2 la... kalau cermin tu full heigt dr lantai hinnga ke siling :)

di sini sy sertakan skit tips bagaimana sesuatu tone warna boleh mempengaruhi ruang... (tak lengkap nie.. nnti sy post lagi yer)










1. penggunaan warna gelap atau striking pada dinding utama memberi kesan yg tegas dan focal point pada pandangan mata ke sesuatu ruang. [cth seperti diatas]










2. warna pada lantai jika gelap atau lebih gelap dr dinding akan mmbuatkan ruang kelihatan kecil, dan mata akan tertumpu pada bhgn bawah.









3. jika mahukan ruang seimbang dan ideal, boleh gunakan warna yg agak hangat disetiap ruang.









4. utk menampakkan siling kelihatan rendah, kalerkan aje dgn warna gelap disiling... utk mereka yg berani main warna bole buat yerk.... lain la kalau siling tu dah sampai 20' tinggi, bole la buat mural kat siling, hehee.











5. utk menampakkan sesuatu ruang sempit seperti laluan kelihatan luas, combine warna lembut pada siling, lantai dan dinding okehh.


6. jika ingin menegaskan ruang itu ialah ruang laluan n nampak ideal, gunakan warna ygagak gelap pada siling dan lantai.
ada lg beberapa tips... nnti sy posting lagi yerrr.... beberapa minggu nie agak busy... hope project vietnam kitchen kami dpt....dan doakan sy selamat sampai di redanggg yihaaaaaaaaaaaaaaaa.
p/s: hope tips nie dpt membantu kengkawan visualize ttg warna. :)