Thursday, July 26, 2007

kereta + blog = rindu

smlm pergi kilang baju, buat tempahan t-shirt utk kengkawan cyber, lepas mkn minum dlm perjalanan balik ternampak sebuah satria putih dengan tayar kiri terperosok ke dalam longkang, aku berhenti, sambil tgk si adik angkat pemandu perempuan tu cuba mengeluarkn kereta...aku bg cadangan kena 'reverse' kereta nie, kalau kedepan habis semua masuk longkang... mujur ada sebuah kancil berhenti dan membantu... kami pakat ikat dengan tali dan tarik satria tu ke belakang... aku pula masuk dlm satria dan drive ke belakang... syukur semua selamat dan takde kerosakan teruk...

dalam perjalanan balik, aku asyik teringat kereta lama aku.... isk rasa rindu la plak... sbb bila masuk dlm kereta satria putih tu keadaan hampir sama, dengan deruman bunyi yg tak terlalu bising, ada turbo timer atas stereng, knob gear yg aku suka, stereng jer jenis yg berbeza, sbb aku punya dulu momo...yg pasti satria putih tu enjin masih sama, bukan enjin evo mcm aku punya dulu.... terasa macam nk memandu semula... rindu nak masuk track...rindu nk lihat dan dgr bunyi-bunyian kereta berdesing bersaing satu sama lain...ermm mngkin zaman utk aku dh berakhir....


bak kate exbos merangkap kwn baik aku "u kena lepaskan sesuatu utk dptkn sesuatu yg lebih baik, setara, atau tak dapat apa-apa langsung" . . .


oh yer surat khabar beberapa hari ini ada cerita pasal bloggers... silalah berhati2 bila menulis kang masuk ISA plak.. hehhehe takleh la aku nk laser2 lagi kt sini. tp elok la utk kebaikan bersama, aku pernah jumpa blog yg hentak kaum lain kaw-kaw....tak syg jari tul diorg tu... ada juga blog ahli politik yg aku baca kekadang rasa muak... igt diorg jer betul... yg peminat fanatik pulak ambil bulat2 tanpa usul periksa... kelmarin aku beli majalah pc, tgk tajuk depan cam best hhehheh "orang asia suka blog" ehheheh aku antaranya kot.


oklah nk sambung baca blog akitek mesia nie...aku msh minat architecture walaupun dh terkuar skit dr landasan...yihaaaaaaaaaaa...



p/s: nnti wa nk sambung citer pasal kaler :)

Monday, July 16, 2007

color of life . . .

tadi tgh sibuk-sibuk call nippon paint...mintak color card dan lelain.. dgr sore amoi sedapp jer...pastu dia pi transfer pada en.azhar... heheh tetiba sore jadi garau hehehe sib baik service diorg nie bagus, cakap pun baik jerkkk senang hati nk berurusan [tak macam gov] kekekekke.

ermm saje nk share dr website nippon pasal color...
mana tau kengkawan leh dpt idea sesuatu kan? :)

MOOD
Blue is cool. Red is warm. White reflects light. Black absorbs light. These scant facts are what the average person knows about the physical properties of color. But ask that same person his or her opinion about the color of a room and you'll get an earful. People respond to color on a multitude of levels-psychological, cultural, physiological. Is it all subjective? That's the question to which Faber Birren, the world's reigning colorist through the '50s, '60s, and '70s, dedicated his life. He studied how colors affect human behavior, and the result of his experiments influenced generations of paint choosers.

COLOR ACCORDING TO FABER BIRREN
Red increases sexual activity, heals wounds, raises blood pressure, makes weight seem heavier, and makes time seem longer. Excellent for the creation but not the execution of ideas.
Blue decreases hormonal activity, inhibits the healing of wounds, lowers blood pressure, makes weight seem lighter, and time seem shorter.Unsuccessful in schools, offices, and hospitals.
Yellow speeds the metabolism.
Green reduces nervous and muscular tension.

Visual and mental concentration is easiest in a green, gray , or blue environment with low brightness.
Small children become relaxed in actively-colored rooms.

Peach, red, orange, brown , buff, yellow, and clear green stimulate the appetite. Pink and violet are "dessert" colors because they're perceived as being sweet.

Blondes prefer blue; brunettes prefer red.

(* references : CHIC SIMPLE : PAINT by Kim Johnson Gross & Jeff Stone *)


my feveret color? offcourse BLUE
so what yours??

Tuesday, July 03, 2007

-jiwa-

lom terasa nk tulis apa-apa walaupun byk benda dlm minda nk kena transfer....
...ermmm jiwa wa bergelora macam kapal tanpa nakhoda... nmpknyer byk benda drastik kena dikota, byk benda kena di 'transformer' supaya jadi seperti sediakala....
silalah izinkan aku menjerit sendiriann...tanpa ada bunyi-bunyian yg akan didengari.....
1 ...
2 ...
3 ... arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh