Saturday, May 26, 2007

" strong at the broken places "

saya terbaca satu petikan nie, dan ingin saya kongsi bersama...
mari kita renungkan...

"STONG AT THE BROKEN PLACES "

near the end of a farewell to arms, ernest hemingway's famous novel about world war 1, he wrote, " the world breaks everyone and afterward many are strong at the broken places."

the world does, indeed, breaks everyone, and usually not just once. but as broken bone become even stronger when it heals, so do we. it all depends on our attitude and our choices. we can become stronger at our broken places if we choose to learn from our mistakes, correct our course, and try again.
our failure in life, as painful as they are, can be our most valuable learning experiences and our greatest source of renewed strength. as general george s patton said, "success is how high you bounce after you hit bottom".
dont be afraid to fail. dont waste energy trying to cover up failure. learn from your failures and go on to the next challenge. ots ok to fail. if you're not failing you're not growing.
- H.Stanley.Judd.
............................................................................................................
hari nie gi gunting rambut, setelah terasa amat rimas, bila gi kedai tu igt nk 'skinhead' bila tiba giliran sy, baru perasan ade poster zidane kat tepi pintu, tgk zidane botak teringat zaman study, ade 6budak botak dlm kelas termasuk saya.... budak-budak junior panggil abg 6 jahanam... hehehe skrg x jahanam... beberapa org dr kami dh pi further universiti luar negara, yg selebihnya kat IPTA dan aku yg plg x bagus dok kt sini jgaakkk heheeh....
oops citer pasal gunting rambut, brader tu tanya nk gunting camner... tetiba aku leh jawab... becham style bole bro.... sambil tgk rambut aku yg kerinting nie, dia cakap susah skit...sbb bahagian atas masih pendek...tp bole cuba, kate bro tu... aku pun okla cuba jerla, dlm hati " kalau tak jadi pun takpe, masik ade plan asal....."skinhead" heheh...

lepas siap gnting... balik rumah tgk rambut rasa lawak pun ade, 1st time gunting camnie.
wife ku lom tgk lagi nie... dh 2 hari bertapa kt opis, dia gi kerja, aku balik kerja, dia balik kerja aku gi kerja.... hehehe apalah reaksi dia nnti...
tp rasanyer mmg tak sesuai aku mem'mohawk'kan rambt nie, bukan naik tegak pun... last curly...takpe still leh modified...

beberapa hari lepas sy minum ptg dgn bos, muda lagi bos nie br 27, lulusan uni d australia,
dia tanya saya, "u tak tak, apa beza org terpelajar dan org yg tak belajar"... jawapan aku memacam la...ade pro n contra, dan memacm la kami bincang... at last sy tanya, apa pendapt dia psal soalan tadi... dia jawab...jawpn lebih kurang camnie...
"orang tak belajar, tiada pilihan, dia perlu teruskan hidup dengan apa saje peluang yg dia ada, biasanya mereka ikut slogan nike "just do it" so apa saje yg boleh buat mereka survive akan diorg buat, terpulang sama ada betul atau tidak, sbb tu ramai yg berjaya [jutawan] mereka yg kurang terpelajar, org yg terpelajar, byk pilihan, setiap apa yg mereka buat, mereka akan hitung baik buruknya, melihat segala risiko yg ade, pandai la katakan...dari mereka merancng hendak berjaya akhirnya tinggal rancngan saje dan bekerja utk mereka yg berjaya seperti mereka yg tak belajar tadi...."

adalah juga logiknya apa yg bos sy ckp tu, tapi apa pun pasti ade pro n contra, bergantung pada individu masing2 utk mencorak masa depan, tak kira pandai atau sebaliknya.
...........................................................................................................................................................
iklan jap :
interior designer diperlukan segera...sila hubungi saya jika ade sesapa yg berminat,
junior n fresh gradute amat digalakkan.
ciri-ciri : tahan kena kutuk dgn saya, rela tido opis jika buat kerja lembab, jika bole guna perisian 3D adalah satu kelebihan, seorg yg tidak berpura2, daya imaginasi+fantasi tinggi,
bukan seorg yg mengamalkan sikap perkauman, aparteid dan menutup minda, dlm erti kate lain semua nk ikut kepala dia jerrrr... jika anda mmpunyai ciri2 berikut sila hubungi sy, sekian terima kasih.
..........................................................................................................................................

p/s : rasa cam byk lak tulis... :)

Tuesday, May 22, 2007

it's all my fault . . .

Gilbert Arland said, "when an archer misses the mark he turns and look for the fault within himself".

if you are involved in something that goes wrong, never blame others. blame no one but yourself.
if you have touched something, accept total responsibility for that piece of work.
if you accept responsibility, you are in a position to do something about it,

1. it was a terrible brief.
2. i need a better partner.
3. there wasn't enough money to do it properly.
4. the director didn't listen to me.
5. i was too busy on other projects.
6. i wasn't given enough time.
7. the client took out the best ideas.


[ common excuses for failure . . . ]

anonymous : "when i took this job i didn't realize i had to actually work!... hehehehhehe"

p/s: what do you think?

Wednesday, May 16, 2007

selamat hari guru...

terlalu byk kenangan bersama guru yg hendak ditulis... tak tertulis rasanyer, terima kasih cikgu kerana sabar dengan karenah anak-anak murid yg sentiasa mencabar kewibawaan cikgu...

tak lupa ucapan selamat hari guru kepada . . .
1. cikgu mahani (kakak sy) bakal seorg pengetua hjg tahun ini, moga segala jerit perih mendidik anak-anak istimewa memberi kekuatan utk mengharungi dunia yg makin mencabar ini.

2. cikgu-cikgu di sekorah rendah jalan 10 PJ, waktu aku masih disekolah ini tiada pelajar perempuan, kami semua lelaki gagah2 heheheh, lepas aku tinggalkan sekolah nie br dibenarkan pelajar perempuan belajar sama disini, ermm bekas kengkawan aku sure suka punya.

3. abuyamin di Sek. Ren Agama Rakyat An-nur, Kg Melayu Sri Kundang. waktu disini akulah ketua kelas plg garang hehehe.

4. cikgu-cikgu di Sek. Ren. Keb. Kuang, Selangor, sekolah yg agak lama zaman jepun kate cikgu, tp siokkk walaupun aku tak pandai tp dok dlm kelas plg pandai, dan pepandai gak buat-buat pandai, wakil sekolah badminton, dan ramai awek minat, hehehehhe.

5. cikgu-cikgu di Sek. Men. Taman Ehsan, Kepong, x byk kenangan disini melainkan ponteng gi main billiard belakang sekolah, dan wakil sekolah dlm bolasepak, gado dgn budak india, dan nyaris bercinta dgn awek cina jejejejeje, maklum la sek nie 70% cina.

6. cikgu-cikgu di Sek. Men. La Salle P.J, terima kasih pada pengetua (bersara mungkin srkg nie) pn hajah ramlah, satu-satunya pengetua melayu selepas beberapa paderi menjadi pengetua seperti brother felix dan lelain, dan dizaman itulah br ku melihat tulisan jawi berada di dinding2 bangunan sekolah bersama-sama salib, terima kasih pada cikgu disiplin 'mr.siva' yg berjaya menangkap dn merotan aku perhhhh tq cikgu, kalau x aku masih suka ponteng kelas, kapten bolasepak 3 tahun berturut2, dan terima kasih pada kengkawan di sek assunta juga hhhehehehe.

7. cikgu-cikgu di Sek. Men. Vokasional Klang, skrg nie teknik klang, terutama kepada guru-guru binaan bangunan, cikgu ratna sri dewi dan guru2 yg jenuh buat kelas tambahan add math dan matematik (biar ku tak suka mengira pun)...disekolah inilah aku mula mengenali diri, tq very much cikgu ratna.

8. terima kasih kepada mr.okinaka, en azlan, en fuad, pn rosediah, en zainal (nana) dan lelain pensyarah di unit senibina politeknik ungku omar. byk benda yg mencorak kehidupan aku disini. walaupun mereka gelar aku presiden yg gila-gila, sekurang-kurangnya unit senibina tak hambar dgn kegilaan aku bersama kengkawan dan junior2 yg gila-gila juga hehehehe, dgr kate junior, senior br tak best yerk, study beb jgn nk ngorat jerrrrkkk. dan waktu inilah last aku main bola wakil kelab senibina lepas injured terukkk hingga skrg.

9. terima kasih juga yg tak terhingga kepada kedua ibu-bapa aku yg sememangnya guru yg plg berdedikasi dlm membentuk anak-anak mereka.

terima kasihhhh cikgu, budi mu tiada harga yg boleh dibalas.

disebbkan aku ni berpindah randah, so byklah sekolah yg disinggah....dan kengkawan yg masih dihubungi wlupun dr sek rendh masih segar dan utuh persahabatan itu, selagi daya kita akan saling ingat mengingati... oops tak lupa juga kepada cikgu-cikgu (ustazah n ustaz) yg mengajar aku tahfiz, al-quran, muqaddam, bahasa arab, fardhu ain dan lelain, moga kalian dirahmati Allah hendaknya, aminnn.

Friday, May 11, 2007

mutiara damansara . . .




tajuk gambar : interior space dining hall & family area 1.
project : semi-D mutiara damansara.
submission : today
render image by : typhoon_vigour
design by : me
sila beri pendapat anda mengenai gambar 3D diatas, moga dgn pendapat kengkawan sekalian bolehla sy improve skit skill rekabentuk....
kerja nie la yg menyebabkan ku tido di opis beberapa kali... hehehe
lega skit segala dh selesai..
p/s : ur opinion amat-amat di hargai...plsss

Selamat Hari Ibu...

10 tip menyambut hari ibu.

1. sedekah Al-fatihah sebyk mungkin.
2. beri ibu rehat dan lakukan segalanya utk ibu, kalau mampu belikan tiket gi umrah beserta belanjanya sekali.
3. ucapkan hari ibu pada ibu, dgn menyatakan betapa bertuahnya kita ada ibu sepertinya, walau dimana pun ibu kita berada, sampaikanlah mesej tersebut wlupun melalui org tgh.
4. bersedekahlah pada org-org tua
5. hormatilah mereka yg lebih tua
6. ucapkanlah kata-kata yg manis dan sedap di dengar, kadang kala ibu tak mngharapkan wang ringgit dari anak utk membahagiakan mereka, cukup sekadar menghormati dan menyayangi mereka seadanya.
7. mintalah ampun [bukan tunggu hari raya jer tau] kalau boleh buatlah setiap hari sebelum tido atau sewaktu bgn pagi, moga hidup lebih ceria dan rasa lapang dihati.
8. adakanlah kenduri kesyukuran, tahlil, dan seumpamanyer
9. cium ibu anda, bukan tgn jer, sila peluk sekali dengan penuh manja.
10. sentiasa bermanis muka bila berhadapan dgn ibu-bapa dan merendahkan suara.

walaupun sy tak berpeluang melakukan beberapa perkara diatas, tp tip no 1 sentiasa keluar dibibir, kadang kala bila kita resah ibulah tempat melepaskan segalanya, kekadang tak perlu bercerita ckuplah dgn melihat senyuman ibu, kita sudah rasa tenang.....
pernah satu ketika sy berada dlm keadaan jiwa yg bergelora...tiada siapa yg sy rasa boleh diluahkan, akhirnya ketanah lapang yg menempatkan jasad ibu itulah tempat aku tujui...walaupun tiada org... rasa aman dan damai jer bersama-sama nisan2 yg berdiri disekeliling disusuli dgn yasin disedekah seikhlas mungkin, moga roh umat terdahulu secara amnya dan roh ibu khususnya ditempatkan bersama-sama org-org yg beriman, aminnn.

Friday, May 04, 2007

cara tidur di ofis dengan berkesan ?

dear my blog . . .

dah 3-4 hari tidur kat opis siapkan presentation yg mencabar sedikit minda aku sbb terpaksa sambung kerja mamat designer mana ntah yg ntah apa2 dia punya file autocad, fenin aku kena setting balik, jejejej... oops tajuk diatas...hehehe akan ku beri tips sebentar lagi.

hari nie curi masa skit menjengah sawang2 di blog ini, :) . . .
mungkin hari ini akan aku bertapa lagi di opis sempena selepas cuti hari pekerja dan cuti hari wesak serta meraikan pesta kaamatan jejejeje... release skit balik kg setelah berhempas pulas siapkan sesuatu, tapi ade sedikit lagi yg perlu dibereskan sebelum bole bekerja seperti biasa pada minggu depan.
semalam siap satu peresantation dan sample board... tgk muka bos berseri jer selepas dia pun sama2 tak tido malam hehehe dan menceriakan hati ku ini dimana bos suka dgn cara presantation board tu diolah...ehem ..ehem... [ sambil betulkan zip seluar ]

sedikit petua bagi mereka yg biasa atau ingin tidur diopis..
antaranya : -

1. sila tido dimana bos anda pun dah mula lalok, asalkan di opis anda ada sofa yg lebih empuk dari katil anda sendiri.
2. pastikan air-cond di pasang... dan buat-buat la seperti anda menginap di hotel 5 bintang.
3. jika opis anda ada big screen utk menonton cd or tv plasma 34 inci, jgn memalu pasang utk releasekan skit tekanan sambil menonton cerita lawak atau cerita kegemaran anda.
4. makan dan minum jer kalau bos ajak, tp sila ingatkan bos anda bahawa anda akan tido jika terlalu kenyang, jika bos tak kisah, ehem makan jerla, sure bos belanja tu.
5. jgn tido bawah meja tempat anda buat kerja, kemungkinan besar anda akan bangun awal atau berlaku kejadian tidak diduga, seperti laptop or pc anda jatuh menghimpap anda atau berlaku litar pintas disebbkan anda mengigau diwaktu tido...
6.silalah tido di tempat luas dan mudah bos nk cari, seperti bilik meeting, or guest room hehehehe, jika ada gangguan makhluk tak nmpak, silalah buat announcement dlm opis bahawa anda takde masa nk layan mereka, sbb kerja byk.
7.selepas bangun tido jgn lupa gosok gigi, ia akan buat anda segar dan bersemangat utk bekerja kembali dan ia memudahkan anda pergi supper di tgh pagi buta jika bos ajak mkn sama ehehehe.
8. jgn kejutkan bos anda walaupun dia berdengkur sampai satu opis bergegar kerana dengkuran bos akan menjadikan anda lebih tahan daya dari tido dan anggaplah itu sebagai satu alunan muzik latar.
9. balik jika semua staff lain dh datang opis dan dtg semula dengan senyuman.. [[ hehehe buat mcm opis bapak sendiri ]
10. err.r.r.r.r make sure bos layan anda dgn baik, kalau tak, suh bos jer tido di opis... kat umah lagi best ooooOOoo.

sekian dahulu tip-tip hari ini... semoga berjumpa lagi...
s e l a m a t b e r a d u u u u u . . .

zasssssssssssss