Friday, March 16, 2007

me, car, & motorcycle

hari nie hari ke-5 aku mula kerja tempat baru... ok la... gi matahari tak berapa nk ada... balik matahari dah pun takde hehehehe... kerja flexible, semua kejar deadline... mmg cara aku camtu.. so kena la dgn style aku kerja... takde bos nk lepak2 opis nk tunggu kerja siap, dia kasi due date kita kejar sampai settle, walaupun kekadang due date cam hrmjadah dia punya arrangement...
dpt bos tak arrangeble... satu opis susah... ada 2 staff utk admin.. dan 2 designer termasuk aku... dan 2 bos (husband n wife) conduct job. so far aku terlibat dgn beberapa kerja hotel dan rumah tan sri owner low yat, dan petronas sudan new branch. letih gak semuanyar urgent.
tp ari nie aku cuti (mc) pagi tadi aku dh langgar sebuah proton saga dr belakang... proton tu takde signal utk kekanan (dh sedia pecah) dan lampu brek dia ala2 romantik gitu. mujur sempat brek kalau tak sure aku leh jadi pelagak ngeri utk filem hollywood. dlm sempat brek tu pun pecah gak la magat depan sakit gak bahu aku terasa lebam dan takleh nk angkat tinggi2... sib baik apek tu kasi rm100 walaupun tu dh sure mmg salah aku... bole la repair magat depan tu harga dekat rm50 jerk hehehhe... Alhamdulillah takde apa2 yg serius.
cuma aku terfikir dgn jarak yg begitu jauh, risiko agak besar, gaji berbaloi pun rasanyer tak berbaloi jika risiko d jln raya sgt tinggi... adoiii kena rearrange balik nie my work life.
Ooops wa cuti ari nie tu pasal leh update something dlm blog nie heheheh.



p/s: tq gab sms me, hehehe igtkan awek mana lah nama nana tu.

Thursday, March 08, 2007

tip mengubah ruang . . .

jika anda ingin mengubah sesuatu ruang silalah ikuti beberapa tips yg terlintas di fikiran sy ini hehehehe...

1. bajet.
pastikan anda mempunyai wang yg cukup, jika tidak ikutlah berapa yg ada dan fikirkanlah sesuatu yg bersifat 'recyle' atau 'flexible', contoh seperti menggunakan TV zaman dato kita sebagai rak kasut, atau meja kopi, atau menjadikan sesuatu perkakas sebagai dwi fungsi contoh seperti menjadikan meja snooker sebagai meja makan 'two in one' orang perok kate jejejej, biasanya bila bajet kurang maka minda anda hendaklah bergerak pantas sekreatif mungkin. jika ada bajet terhad maka belilah barangan sedia ada dipasaran, atau dptkan dr mana2 kedai yg menjual barangan terpakai [byk la nie kedai camnie], jgn pi tempah 'custom made' melainkan anda ada bajet yg cukup utk mengubah ruang yg anda mahu.

2. konsep & fungsi ruang.
sila definisikan ruang anda beserta konsep yg anda ingin kan, plsss make sure konsep nie ada bajet yer.
antara konsep yg familiar diwaktu ini ialah,
a. minimalis (meminimakan peralatan utk fungsi ruang yg lebih..er.r.r.r. korang cari la dlm buku makna dia terperinci yer)
b. zen (bunyi cam jepun skit, lebih pada keharmonian dan keseimbangan dlm ruang tuh)
c. nusantara (tak tau .. aku pun tak reti nk xplain jejeje pikir sendiri la, kalau anda bukan melayu pls comment nnti aku xplain jejejej)
d. english style (putih cream, berbunga-bunga, wallpaper, lantai, lampu, perabot..err.r.r. konsep nie bukan menapati jiwa aku, tp korang leh refer majalah byk heheh)
e. konsep terbuka (buka la bykkan bukaan kasi org tgk jejejejej, juz joke, sila berhati2 dlm konsep ini, pastikan anda betul2 fahami dan pastikan ia betul2 praktikal utk anda :) )
f,g,h sila refer buku la... byk sgt nk cerita, tp anda boleh create konsep sendiri seperti... 'ini ruang ana yg punya' hehehehehe sure takde sapa nk komen ahaks.

3. warna.
pastikan warna mengikut citarasa anda, walaupun ia akan membuatkan org lain rasa nk muntah tgk pilihan anda, err.r.r.r.r ini utk ruang privasi jika ruang umum silalah pilih warna yg lebih harmoni, jadikan salah satu dinding sebagai 'feature wall' bukan apa utk menarik perhatian manusia dlm ruang tersebut dr menjadi boring. isk panjang sebenarnya nk cerita pasal warna nie, warna lantai, siling, dinding, perabot, hinggalag warna gincu, mestilah diselaraskan hehehe, jika hendak selamat silalah ke kedai cat, dptkan katalog pilih warna dan belilah tin kecil (1 liter) cat pada kadboard or papan contoh, dan acukan pada dinding rumah anda beberapa warna.... pls make sure papan tu besar skit jgn buat size 1"x1" yerk.... buatlah lebih dr 1'x1' lagi baik, anad boleh berimaginasi sehari suntuk :)

4. perabot.
bab nie termasuk la dlm bajet dan warna tadi. tp jika ruang kecil pastikanlah anda tak melebih2kan perabot, cukup la sekadar yg betul2 berfungsi utk famili anda sahaja.
lebih baik anda mempunyai konsep utk ruang tersebut, sesuaikan okeh.... ermm bab perabot nie subjektif, laki bini leh gado pasal perabot saje hehehehe

5. lantai.
sila pastikan ia boleh bertahan lebih dr 10 tahun, kebiasaan rumah melayu leh tahan beratus2 tahun sbb tak pakai kasut dlm rumah heheheh. kemasan lantai ada bermacam antaranyer :
a. solid wood : cantik, kena beli yg betul2 original, mahal giler, kena tahu cara maintain, menaikkan nilai rumah anda heheheh.
b. ceramic : ada bermacam warna dan patern, sila beli buatan malaysia heheheh yg lain kawe tak recognise la, ikut la citarasa dan bajet anda. yg tak best tak nmpk natural, setiap petak berulang2 patern macam batik cop jerk heheheheh.
c.porcelain : adik beradik ceramic, size besar, tebal, tahan lasak.
d.laminated flooring : utk ruang yg bukan heavy duty, pepandai la fikir logik jer nie :)
e,f,g dan lelain.. bermacam di pasaran nk guna tiakr mengkuang pun bole tak salah, ikut la ruang anda tuh heheheh.

6.dinding.
ada macam2 finishing, ko tak finishkan pun takpe, ikut suka la, janji hati anda senang heheheheh.
rumah ahadiat akashah (penulis novel) tu pun unik.. dinding tak lepa :),
anda gi la kedai tgk wallpaper, cat, atau apa2 yg anda rasa sesuai utk kemasan dinding, nk guna kain batik pun bole asalkan ia menepati konsep ruang anda :)

7.siling.
sama seperti lantai [mula malas menulia la ni hehehe]
tp kan dulu waktu aku nk cat siling studio, ramai kawan kate aku akan rosakkan studio melukis diorg yg cantik tu... hehehe tp hasilnyer dgn roller yg dicelup cat oren yg mengeffectkan ala-ala batik... aku lukis kt siling tuh bentuk ala-ala mcm mataharijadi, bulat mcm spiral pastu ade kat tepi2 bulatan tu zig-zag cam matahari yg menyinar.... hasilnyer kami menng studio plg cun :) tahniah utk aku ahaks.

8. attitude.
silalah rajinkan diri anda membuat kajian2 dr majalah, kedai2 perabot, kedai langsir, kedai cat, kedai kemasan lantai dan dinding, atau dh byk duit tuh cari jer aku, aku tlg design, anda bayar jelahhhhh hahahahahahah, pandai tak otak aku nie [masuk basket, tekan punat lift]
err.r.r.r. apa kena mengena attitude dgn ruang, ermmm silalah hayati ruang anda, jgn berkasar dengannya, cehhh mcm layan awek lak. jadikan ruang anda lebih berwatak dan disenangi okehhh.....
selamat beramalllllll.... dr professor easy [bukan izzi yerk heheheh]



p/s: tanggungjawab sosial nie... silalah lawati website ini utk pengetahuan kita bersama, khas utk mereka yg muslim : http://www.tazilan.com/vcdsolat/ (vcd cara bersolat ketika sakit)

Wednesday, March 07, 2007

Qaisara Qistina Birthday...

Hari nie genap setahun birthday qaisara, ditemani dengan kek dan doa dari kami, dengan harapan dia menjadi anak yg solehah dan berjaya mengharungi dugaan hidup dengan tenang dan sabar. aminnnn.

sy teringat sabtu yg lalu jumpa kengkawan dr alam maya, seronok juga sekali sekala habiskan masa secawan air bersama mereka. walaupun dlm keadaan sibuk dengan tender di ipoh (moga berjaya) aku kehulu dan kehilir menyiapkan apa-apa yg terdaya disamping 'entertain' kawan dr jauh. disempatan yg ada aku ke central market dengan harapan utk melihat sesuatu yg aku gemari, namun hampa segala telah berubah, tiada lagi seniman yg melukis potret, tiada lagi 'masterpiece' yg boleh dilihat, cuma aku sedikit terhibur dengan permainan angklong hehehe teringat pada satu ketika aku pernah bermain dengan kawan-kawan di YMCA KL.
tp nmpkntyer central market makin tersusun, cuma susunan itu buat aku tercari-cari seniman2 yg biasa aku lihat... hampa. sedang berjalan dan membelek-belek hasil kerja kraftangan, kawan yg menemani aku sementara menunggu bas ke utara bertanya, "bolehkah mereka nie survive" merujuk pada perniagaan cenderamata mug dan key chain di belakang.... aku tersenyum je, jawapan yg aku boleh beri..."boleh, saya pernah lakukan dahulu semasa belajar, sy dpt survive bayar sewa rumah, makan, dan beli kertas mahal utk buat model, hanya dr kerja-kerja seperti mug, design t-shirt, dan lain-lain".... saya senyum sendirian teringat kisah lama :)

sy tak salahkan soalan itu, mungkin nampak seperti tidak lumayan, tp jika bersungguh ermm luarbiasa hasilnyer. sy pernah bercerita pada adik bagaimana seorg kawan di kepong melakukan perniagaan menjual t-shirt... ermm jual t-shirt saje tau hehehe boleh hidup agak senang bersama aset-asetnya dan kereta idaman dia, walaupun hanya sebiji proton perdana.
bagi sy dimana ada kemahuan pasti ada jalan, tp kalau dh tak mahu, buatlah apa pun pasti takde hasilnya.

teringat juga bagaimana ada perniagaan pelik-pelik yg mendapat perhatian dan mendatangkan keuntungan luar biasa, seperti menjalankan perniagaan melwat kubur, menjual resit atm mesin, menjual satu pixel iklan, menjual sampah, dan lain-lain... heheheh ada yg sampai menjadi jutawan hasil dr perniagaan mereka yg tidak pernah difikirkan oleh org lain.



p/s: nnti ada gambar qaisara sy upload kat sini :)

Monday, March 05, 2007

Fatin nur nabilla . . . Al-Fatihah.

beberapa hari yg lalu aku dpt sms dr kwn di UTM, dia beritahu yg seorg kwn di shah alam kehilangan anak sulung mereka selepas baru lahir beberapa hari...
aku terus cuba hubungi zaidi di shah alam atau panggilan manja diantara kengkawan ialah 'papa',
untuk mengesahkan sms yg aku terima,
selepas itu aku berjumpa dengan papa, kelihatan dia sangat tabah bersama isterinya...
papa menceritakan bagaimana saat-saat akhir dia terpaksa membuka semua saluran oksigen yg support anaknya yg lemas dlm kandungan, dan anak dia bertahan selama 45 minit sebelum menghembuskan nafas terakhir.
waktu mengebumikan jenazah, imam beritahu tak perlu talkin, tapi buat jugalah sebagai sunat, kerana baby baru lahir itu langsung tiada dosa, ada juga ustaz yg memberitahu papa, supaya tenang dan redha kerana byk hikmah, satu masa nanti apabila semua org telah masuk ke syurga, anak yg tiada dosa ini takkan masuk selagi ibu-bapanyer tidak turut masuk sama... ya Allah betapa besarnyer hikmah yg diberikan.
melihatkan papa bercerita mata aku jugak turut bergenang bersama papa... sampai aku suruh papa berhenti cerita... nnti aku yg lagi teruk nangis, papa beritahu dia dh siapkan segala kelengkapan utk baby, mungkin xcited utk terima ahli baru dlm keluarga, akhirnya terpaksa di bungkus dan sorok dr pandangan isterinya, supaya tidak terlalu memikirkanya.
nama bayi perempuan pertama papa fatin nur nabilla... papa siap cerita fatin tu dia yg pilih manakala nabilla tu istri dia yg pilih, ermm dan diadaptasi dr cerita mutiara hati, kami sama2 tersenyum bila papa cerita pasal nama nabilla tu.
walaubagaimanapun moga papa dan wife redha dan terus berusaha insyAllah pasti ada rezeki lagi, jaga emosi bro.

Thursday, March 01, 2007

hari baru . . .

Semalam hari terakhir aku bekerja, hari nie agak sibuk dengan urusan peribadi yg perlu dilaksanakan sebelum aku menjengah ofis baru pada 12 march.
ermm moga aku tabah dlm mengharungi alam pekerjaan baru.

doakanlah aku yer kengkawan :) .

p/s : moga aku masih mempunyai ruang utk update blog yg byk menyimpan rasa dlm hati hehehe... adiossssssss