Friday, September 29, 2006

bersyukur diatas nikmatNya .























































saya br dpt email nie pagi nie dari seorg teman, walaupun byk kisah kebuluran yg saya baca, dengar dan lihat diberita, tp gambar ini yg tersurat dan tersirat 1001 makna benar-benar menyentuh perasaan saya,
tidak hairan la jurugambar ini membunuh dirinyer selepas 3 hari ambil gambar ini kerana 'depression', secara jujurnya saya sendiri tidak mampu menatap gambar ini lama-lama, kepala saya akan mula terasa pening.

Ya Allah ya tuhanku, aku tidak pernah mengembara jauh ke duniamu ini, aku tidak pernah merasai kerumitan yang maha dasyat, akan tetapi aku juga tidak mampu memikul dugaan-dugaanmu, ya Allah ya tuhanku bukakanlah pintu hidayah mu, moga ia memberi sedikit sinar pada hatiku, wahai yang maha pengasih lagi maha penyayang, aku bersyukur diatas segala nikmat yang kau berikan, dan benarlah kata-kata sahabat-sahabatku yang pernah menjelajah sebahagian kecil dunia ciptaanmu ini ya Allah, bahawa tanah tempat tumpah darahku ini begitu makmur dan aku bersyukur dengan nikmat yang kau berikan, ampunilah aku diatas keluh kesah, putus harap, pengeluhan yg pernah aku lempar dan lakukan, bahawasaNya Kau maha pemurah dan maha mengetahui . . .

p/s: . . . ( always thinking something, without action... Ciss to myself )



Wednesday, September 27, 2006

kuman seberang laut nampak . . .!

Please stop publishing issues pertaining to MM Lee's comments about Malaysiaan Chinese

Dear Prime Minister.

May you and family be in the best of health and blessings.

If there is a way, can you ask local papers or media channels to stop from reporting or discussing the remarks made by MM Lee about Malaysian Chinese?

I say this coz comments published in Singapore (supporting MM's comments) are made from a skewed angle and do not take into account the historical reasons.
The comments so far are made by Chinese Singaporeans who do not really understand the issues. They also seem to suggest that similar problems do not exist in Singapore when, in fact, Singapore Malays in their own motherland, Singapore, are treated more dismally that Malaysian Chinese in the land of Malay Bumis.

Indeed, if this issue is to continue, then it is only fair to show that Chinese leaders in Singapore are doing greater injustice to Singapore Malays than Malay Malaysian leaders to Malaysian Chinese.

The Malaysian Chinese are not bumis in Malaysia yet they get nearly every thing:
a) Right to have Chinese vernacular education from preschool to university.
b) Right to retain their Chinese names [The Chinese in Indonesia and Thailand get nothing of that sort. Worse, they have to have Thai or Indonesian names]
c) Right to display Chinese names in Chinese characters in huge public adverts in buildings and public places
d) In development projects, they reap early profits as all projects require infrastructures and these materials are controlled by Malaysian Chinese
e) Voting strength by constituencies also show so many Chinese advantage.

It is good for us not to say that Malaysian Chinese are "marginalized".

If they want to talk about marginalization or injustices, it is better that they talk about Singapore Malays who, in their own motherland, are marginalized and subject to so many injustices:
1. Malay language has lost its stature in the State and industry
2. Chinese language has now become a universal precondition in employment
2. Malays are "cordoned off" in National Service. Many key security sites are out-of-bounds to Malays [Even Malay Ministers and MP's are not allowed to enter such areas]
3. The Civil Defence takes in high proportion of Malays considering the lower stature of CD and the higher death and injury risk in CD services
4. No Malays are holding key positions in government and statutory boards.
5. Malay MP's are given sinecures. In fact Malays are deemd fit only to be Ministers in Sewerage, Drainage, Refuse, Welfare and Drugs matters
6. Promotions and postings in government and statutory boards also show the Singapore Chinese' disdain towards Singapore Malays
7. Recent retrenchments also reflected that Singapore Malays "should go first"
8. Proportion of Singapore Malays who remained unemployed is high, notwithstanding good educational and vocational qualifications
9. Vast in-take of Chinese from China, Hong Kong and Taiwan into Singapore but strict control of Malays from Malaysia and Indonesia.

I hope your office would do something to stop thsi, or rectifiy the matter by giving the issue its proper balance.

I cc this note to BH Singapore and Malaysia.
I do not cc to Straits Times as they do not publish letters of this kind.
I cc to TODAY coz two strong letters were piblished in todays TODAY edition.

Regards

Mansor Haji Sukaimi
Former Member of Parliament (1976-1984)

p/s : i copy this letter from my email that i receive from my 'adik' in singapore.

Tuesday, September 26, 2006

Kelab Golf Perkhidmatan Awam (KGPA)



syukur kerja-kerja rekabentuk telah selesai dan kerja-kerja pengubahsuaian sedang dijalankan, insyAllah sebelum raya dewan ini boleh digunakan. Terima kasih pada pembinaan tripadu kerana memberi peluang dan kepercayaan untuk merekabentuk semula dewan yg telah usang ini.

p/s: kerja luar nie . . .

Tuesday, September 19, 2006

Cerita Donut & Mufin



mufin cip coklat
(kejap ade, kejap takde)












donut gebu setaman














kegebuan donut terserlah
(mmg sengaja ambik gambar donut dibelah
hehhehe)










Pada suatu pagi yg indah seorang jejaka (yg agak hensem juga) bangun seawal pagi dikejutkan dengan suara anak kesayangannya bergelak tawa disebelah jejaka tersebut, dan tanpa semena-mena timbullah idea untuk memasak donut dan mufin yang tidak pernah dicubanyer selama ini melainkan kuih-kuih tradisional sahaja.
tanpa melengahkan masa pada 17 september si jejaka tersebut membersihkan diri dan pergi membeli belah selepas puas bermain dengan anaknya, dengan mood yang baik, bahan-bahan yg telah dibeli dibawa pulang dan di adun mengikut sukatan dimana resepi didapati dari sumber internet.
sambil dilihat oleh siisteri dan dibantu oleh sianak yg memberi sokongan moral dan sorakan dari bahasa perancis yg sibapa langsung tak faham.
Arakian si ayah berhempas pulas menyediakan donut disebelah pagi dan mufin disebelah petang sebagai juadah santapan sarapan dan minum petang.
dengan bangga dan rasa riaknyer si jejaka tersebut mengambil gambar untuk dikongsi bersama kengkawan bahawa cubaan kali pertama agak memberangsangkan, donut yg lembut dan gebu (seperti tuan yg mengadun) itu habis dalam masa kurang 30 minit, muffin yg sedap (walaupun tak sesedap mufin kenny rogers) juga lesap didalam perut siisteri jejaka dan adik-adiknyer.
jadi janganlah riak sangat, takut cubaan kali kedua jadi kematu huahuahauhauh.

p/s: nama dan watak telah diubah, tiada kena mengena dengan org lain sama ada hidup atau mati, melainkan penulis sahaja, hehehe.

Thursday, September 14, 2006

A R T ! ! !



ermm saya tak pasti tulisan apakah yg ditulis di tapak kaki itu, tp secara kasarnya saya rasa itu tulisan arab, jawi atau ayat al-quran, dan jika sesapa pandai baca tulisan tu beritahulah saya supaya sy tidak berada didalam kekaburan. gambar ini dihasilkan oleh seorg rakyat iran bernama shirin neshat (tak pasti sama ada dia islam atau tidak)

dan tidak hairan la byk award dia menang dinegara2 eropah, saya pastekan antara data dan award yg pernah minah nie menang disini :

[[ the iranian-born female artist has been awarded the 30,000 dorothy and lillian gish prize, one of the largest arts prizes. the award ceremony takes place in new york city on oct 12, 2006. image: guardians of revolution, 1994the prize is now in its 13th year; previous winners have included theater director peter sellars (2005), jazz saxophonist ornette coleman (2004),choreographer merce cunningham (2000), singer bob dylan (1997) and director robert wilson (1996). ]]

secara simboliknya tulisan arab ditapak kaki dan ade muncung senapang dicelah2nyer seperti menggambarkan org arab sebagai pengganas (isu yg selalu di perkatakan) atau secara amnya akan libatkan islam.

saya copy gambar ini didalam salah satu website yg saya sering kunjungi utk mencari idea rekabentuk, seni, seni bina dan melihat hasil-hasil rekaan yang terhasil dari peraduan yg dianjurkan.

anda semua bole refer disini dan berilah komen secara berhemah, walaupun saya suka website tersebut, tp ade sesetengah perkara menyentuh sensitiviti pihak lain. http://www.designboom.com/weblog/index.php?&start=30&num_record_tot=825

p/s: peraduan dibawah masih terbuka, hehehe nnti saya komen yerk...tungguuuuuu

Wednesday, September 13, 2006

teka gambar . . .















maaf gambar diatas tidak jelas, diambil menggunakan kamera phone sambil berjalan, ade skit gegaran.
peraduan cubalah teka siapakah mereka didalam gambar ini, biarlah sy bagi klu skit, mereka nie dgn yakinnya bukan rakyat malaysia, berambut panjang, mempunyai postur badan yg cantik, kedua-duanyer memakai jeans dan t-shirt berwarna hitam yg mempunyai gambar sepasang culprit lelaki saling memanah, mereka kelihatan mesra dan berpegangan tangan dari awal saya jumpa hinggalah mereka hilang dari pandangan mata, lokasi disebuah shopping kompleks di lembah klang. ok stop... cuba teka siapakah mereka ini...

pilih satu jawapan sahaja, pada satu masa.
a) dua org gadis yg kelihatan manja dan mungkin bersahabat baik.
b) sepasang kekasih lelaki dan perempuan yg sedang berjalan-jalan
c) dua org lesbian yang saje nk tunjukkan kemesraan mereka di public
d) sepasang mamat gay
e) dua org sahabat lelaki yg berkawan baik
f) mak nyah
g) tiada satu pun diatas ( jika anda pilih 'g' sila berikan sebab)

syarat penyertaan :
1. sila postkan jawapan anda di column comment.
2. segala tekaan dan pendapat dibenarkan :) .
3. anda dibolehkan menge'post'kan jawapan seberapa banyak anda mahu.
4. jawapan anda harus beserta dengan hujah-hujah yang kukuh.
5. penggunaan anonymous tidak dibenarkan sama sekali, sila letakkan nick name anda.
6. jika anda mempunyai blog silalah link kan blog ini kedalam blog anda, dan berikan saya informasi tentang blog anda [hehehe.]
7. tiada tarikh tutup, penyertaan bole dilakukan pada bila-bila masa.
8. jawapan sebenar akan diberi setelah pemilik blog rasa sudah tiba masanyer


p/s: hadiah lumayan menanti anda...............hehehe

Tuesday, September 12, 2006

11 sept 2006



yihaaa. . .

yesterday my great day :)

going 30s...buatkan sy terasa byk perkara sy belum buat, byk rancangan dan impian belum terlaksana... dan tujuan ke arah matlamat harus dipercepatkan dengan pantas....

dan syukur yg teramat sangat kerana masih mampu bernafas, dan menikmati nikmat yg tuhan beri...

thanks 'yobo' for lovely card, book and carrot rice hehhehe nyum nyum nyummmm :)

Tuesday, September 05, 2006

ghotic !

sebenarnya malas nk taip..so aku salin jerlah dr nota2 lama waktu study dedulu jejejejeje...so nie cuma rumusan korang baca dan fahami betul2 apa yg dimaksudkan ghotic, kalau aku nk cerita pasal zaman ghotic dan senibinanyer mau sampai esok tak habis.

Zaman Pertengahan: “Middle Age”, Medieval Europe, Dark Ages (476 – 1350 A.D)
Geografi : Meliputi Eropah barat (dari Italy, Spain, Britain, France, Germany hingga ke Holand).
Sejarah : Zaman ini bermula selepas kejatuhan empayar Rome (476) dan tamat sebelum kelahiran Eropah Moden (sekitar kurun ke 15).
Kebudayaan :
Ia merupakan satu zaman di mana ugama kristian, kepercayaan kepada adat dan mistik menjadi kepercayaan masyarakat (dan bukannya sains). Zaman yang bergelar “zaman kegelapan” disebabkan hilangnya sumber buku & ilmuan akibat peperangan. Gereja merupakan tempat di mana ilmu klasik disimpan.
Zaman ini wujud seni pertukangan yang maju di mana ia memberi kepada hasil-hasil seperti pengiraan dimensi, pembahagian plot tanah dan pembahagian kawasan mengikut bentuk-bentuk dan keperluan saliran.
Ciri-ciri senibina di zaman ini:
· Romanesque
· Early Gothic
· Late Gothic
· Ionoclastic period

Expresi rekabentuk:
Biara (monasteries)
· Ruang-ruang di atur secara tersusun (orderly).
· Terdapat kawasan luaran di bahagian tengah bergelar “cloister”.
· Cloister berbentuk segi empat sama atau tepat
· Tertutup di keempat-empat penjuru.
· Dikelilingi bilik-bilik rahib (monks), bilik belajar, perpustakaan.
Bandar berkubu (Walled towns)
· Lokasi dipilih untuk tujuan keselamatan, dekat dengan air & aksesibiliti;
· Dikelilingi kubu batu-bata;
· Sesak, dipenuhi penduduk yang ramai;
· Banyak penyakit;
· Jalan yang sempit dan tidak konsisten;
· Kawasan luaran (public open space) yang terhad: berhampiran gereja, town hall. Open space bergelar “piazza”, “plaza” & “square” Landskap dilihat sebagai satu seni pertukangan.
Di kawasan gereja juga di tanam dengan pokok-pokok buahan spt anggur, sayuran dan herba-herba yang diguna sebagai ubat-ubatan dan dadah.
Elemen-elemen lain yang popular di zaman ini adalah seperti orkid, air pancutan, “arbours”, “clipped shrubs”, “labyrinth”, “pleasure garden”, “maze” dan kolam ikan, “topiary”.

dari segi senibina banyak perkara baru dan maju di bangunkan diwaktu ini, namun pegangan masyarakat dizaman ghotic lebih pada spiritual hingga menolak kemajuan bersifat sains dan kekuasaan hanya berada di tangan2 paderi, dizaman inilah kita pernah baca tentang mereka yg didapati mempunyai psikik or mmg ahli sihir akan dibakar hidup2, dan disebbkan byk penyelewengan pihak gereja maka terjadilah revolusi ke zaman renaissance dan kedatangan tamadun islam memberi impak yang besar pada zaman ghotic ini dr segi sains dan kepercayaan tuhan.
dan kerana zaman ghotic lah ramai yg tak percaya lagi pada tuhan kerana penyelewengan yg telah berlaku dizamn tersebut, hingga Barat melalui proses pembaharuan zaman fahaman logik dan sebab-musabab/alasan (‘logic and age of reason’). Segala ilmu ditafsirkan ada kebenarannya asalkan dapat diterima atas sebab-musabab dan logik. Fahaman ini penting kerana ianya sekaligus menolak fahaman ‘spiritual’ iaitu kepercayaan yang diterima tanpa alasan yang logik dan bersebab kerana ianya termaktub di dalam kitab (‘Bible’).

Fahaman ini terus dipengangi sehingga kini. Fahaman ini diperkenalkan pada tamadun-tamadun lain melalui penjajahan dan perdagangan. Fahaman ini juga menimbulkan sistem kapitalis dan materialistik yang diamalkan oleh kebanyakan negara-negara di dunia ini. Hasilnya Barat dapat mengekalkan kekuasaannya. Dari segi aspek senibina, akitek-akitek yang terkenal seperti Le Corbusier, Mies Van Der Rohe dan Frank Lloyd Wright menggunakan kaedah-kaedah fahaman ini sebagai asas rekabentuk seperti klasikal konsep tetapi dalam kaedah ‘simplicity’, ‘human scale’ dan ‘grid order’.

Perkara yang kedua iaitu persoalan pengagungan kebatilan. Ini mungkin dapat ditakrifkan sebagai menolak kepercayaan agama sebagai kepercayaan di peringkat yang tertinggi dan sebaliknya menerima sistem yang lebih berpihak kepada konsep kemanusiaan sebagai gantinya. Ianya melahirkan kepentingan fahaman bertuhankan kebendaan dan menjadikan soal lain sebagai soal kedua.

jadi kengkawan...sy harap anda faham apa itu ghotic...dan jika anda mempunyai akal sure bole buat penilaian sendiri.